Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

„Полети за никъде“ са последният хит в пътническата авиация

В условията на нестихващата пандемия от COVID-19, авиокомпаниите са принудени да прибягват до, меко казано, неконвенционални средства за да привличат пътници.

Драстично намаленият пътникопоток се дължи не само на ограниченията, наложени от властите в различните страни, но и на непредвидимостта на COVID пандемията. Винаги съществува риск обратният полет или да не се изпълни по предвидения график, или изобщо да не се изпълни, или пътникът да бъде карантиниран и спрян във всеки етап от полета.

За да задоволят обаче нуждата от летене на клиентите си която, както се оказва, е много по-голяма от очакваното, редица авиокомпании започнаха много успешно да предлагат полети, при които или самолетът изобщо не излита, или прави съвсем реален полет, но отново каца в летището, от което е излетял.

Тук обаче няма да разглеждаме така наречените „виртуални полети“, при които срещу определена сума пътниците се качват в самолета и просто се радват на първокласно бордно обслужване докато гледат красиви филми от екзотични дестинации. Това, както се казва, е „детска игра“.

Истински интерес представляват реалните полети, които често продължават по няколко часа, а самолетът прелита над различни екзотични места, без обаче изобщо да каца, след което се връща в първоначалното летище.

Така например японската компания ANA (All Nippon Airlines), която от години вече разполага с цели три огромни Airbus A380 (на снимката най-горе), с които до скоро обслужваше единствено полети то Хавайските острови, сега предлага просто полет, наречен „Hawaiian Experience“ (Хавайски опит).

Тъй като полетите до Хаваи са силно ограничени, а желанието за пътуване до там – голямо, японците предлагат „Хавайско усещане“ без да стъпвате в Хаваи. Полетът трае 90 минути, през което време самолетът прелита над близки екзотични острови, наподобяващи Хавайските, а пътниците могат не само да гледат документални филми за хавайските острови, но и да си закупят на борда всякакви автентични хавайски сувенири, с които лесно да убедят приятелите си, че наистина са били на Хаваите.

Подобен полет наскоро организира австралийската компания Qantas, която само за 10 минути успя да разпродаде всичките 150 билета за седем-часов полет от Сидни до Големия бариерен риф и обратно.

Този път обаче измама няма и самолетът наистина лети дотам, докъдето е казано. На 10 октомври 2020 (когато ще се изпълни полетът) самолетът на Qantas ще излети от Сидни и след като на сравнително малка височина (за да могат пътниците да се насладят на гледката) ще прелети над обширни пустинни местности и други емблематични места в Австралия, ще се отправи към Големия бариерен риф, където пътниците ще могат да се насладят на красивите гледки от близо 900-те острова от рифа, простиращи се по протежение на ивица от над 2300 километра.

И ако мислите, че това ще просто е някакъв кратък и евтин полет за развлечение, отново ще останете изненадани. Полетът, който ще бъде изпълнен с Boeing 787 Dreamliner, ще продължи цели седем часа, а билетите за икономична класа струват по 566 долара всеки, тези от бизнес класа – по 1287 долара, а щастливците, успели да си запазят някое от ограничения брой първокласни места, са платили за своя билет по 2730 щатски долара.

Говорител на Qantas заяви, че полетът до Големия бариерен риф се е превърнал в най-бързо разпродадения полет в цялата история на компанията. Ако всичко протече както е предвидено, Qantas планират да организират подобни полети до Антарктика и Южния полюс, както и до други екзотични дестинации, но без кацане и с връщане обратно на летището, от което са излетели.