Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Кралските ВМС успяха да си приберат катастрофиралия F-35 от Средиземно море

В съобщение от британското министерство на отбраната се съобщава, че Кралските военноморски сили на Великобритания са успели да извадят от дъното на Средиземно море палубния изтребител F-35B, който на 17 ноември 2021 падна във водите при излитане от самолетоносача „Кралица Елизабет“ (HMS Queen Elizabeth).

Както стана известно от изтекло в социалните мрежи видео (вижте по-долу), на 17 ноември 2021, по неизвестни засега причини, изтребител F-35B не успя да се отлепи от палубата на британския самолетоносач и падна в морето. Пилотът успя да катапултира и веднага след това е бил прибран на борда на самолетоносача.

Макар засега причините за инцидента да не са публично обявени, има спекулации че при излитането двигателят е засмукал чужд предмет, което драстично е намалило мощността му, а пилотът не е имал възможност да спре машината навреме.

Изтребителят обаче, на борда на който и до днес се счита че има свръхсекретно оборудване, потъна на дълбочина над 1500 метра, което стана причина пред Кралските ВМС да бъде поставена приоритетната задача машината да бъде спешно извадена от дъното на Средиземно море.

В тази връзка, в комюникето на британското министерство на отбраната се казва, че “Операцията по възстановяване на останките от британския F-35 в Средиземно море е приключила успешно и вече не съществува опасност чувствителното оборудване от борда на изтребителя да бъде компрометирано.“

В операцията по изваждане на останките са участвали както британски, така и американски и италиански морски съдове.

Интернет източници допълват, че моряк от екипажа на самолетоносача е бил арестуван и върнат във Великобритания, с обвинение че е разпространил в социалните мрежи въпросният клип от инцидента. Както се вижда във видеото, то е снимано с телефон от екрана на системата за видеонаблюдение на самолетоносача, а подобно поведение на член от екипажа на военноморски съд няма как да бъде толерирано.