Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Млад пилот се самоуби с откраднат самолет

Властите в Източен Тексас разследват инцидент, който изглежда е самоубийство със самолет, станал във вечерта на 24 януари.

В съобщение от Департамента за обществена безопасност на Тексас се посочва, че самолетът – Cessna 172S Skyhawk SP – е бил откраднат от летателното училище на летище Адисън в Тексас от 23-годишния Логан Тимъти Джеймс от Стоксдейл, Северна Каролина.

Базата данни на FAA показва, че на Джеймс е издаден медицински сертификат през май и е притежавал сертификат за частен пилот с квалификация за полети по прибори, издаден през декември.

Според Aviation Safety Network, самолетът е излетял от летателното училище в около 19:00 местно време. След около час полет, самолетът неочаквано влиза в рязко пикиране, като ADS-B показа снижаване от 4736 фута в минута (24 м./с.). В крайна сметка самолетът се разбива в открито поле в около 20:00 часа местно време.

В записа от последния разговор на пилота с диспечерите в Адисън той казва със спокоен глас:

„Кула Адисън, Career Track 655 (позивната на самолета) всъщност ще тръгне на изток – ъъъ, изкачвам се през облаците и след това просто ще изляза извън всичко. И точно сега вероятно ще разберете, че няма да слушам инструкциите ви и се отправям към Източен Тексас и съм Career Track, така че, ъъъ, ще изключа радиостанцията веднага щом спра микрофона.“

Контролерът на кулата се обръща към Career Track 655 и казва многократно „Моля повторете“, но не получава отговор. Разговорът можете да чуете във видеото под статията.

Властите заявиха, че Логан Джеймс е оставил и предсмъртно писмо в дома си в Далас, Тексас.

Националният съвет по безопасност на транспорта NTSB и FAA разследват случая.

Източник: FlyingMag
Снимка: летателното училище в Адисън, Тексас (самолет, еднакъв с катастрофиралия)