Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Откриха останките на изчезналия вчера в Хималаите самолет

След като вчера (29 май 2022) самолет De Havilland DHC-6/300 Twin Otter на малката авиокомпания Tara Air изчезна в планински район на Непал, днес информационните агенции съобщиха, че останките от самолета са били намерени.

Засега са открити телата на 14 загинали, но от състоянието на останките може да се предполага, че от катастрофата няма оцелели.

Himalaya Crash

Photo Credit: Fishtail Air Pvt Ltd

На борда на самолета е имало 22-ма души, от които тричленен екипаж. Четирима от пътниците са били индийски граждани, 13 непалци и двама германци. Екипажът от двамата пилоти и един стюард е бил изцяло непалски.

Самолетът с регистрация 9N-AET е излетял от летище Покхара в централен Непал вчера около 09:55 ч. местно време и е летял на северозапад към крайната си дестинация – летище Джомсом.

Двете летища са на разстояние около 60 километра едно от друго, но трасето помежду им е изпълнено с изключително сложен терен и високи планини. Самолетът е бил забелязан в небето над Джомсом, но малко след това, в 10:07 часа местно време, връзката с него е била загубена.

Предполагаше се, че двумоторният Twin Otter се е разбил в планински склон в района на градчето Тити в област Мустанг, тъй като местни жители от Тити са информирали властите, че са чули необичаен силен трясък.

Властите в Непал веднага изпратиха два хеликоптера които да се опитат да намерят самолета, а по-късно непалската армия също се присъедини към спасителните усилия.

След като първите хеликоптери бяха принудени да се върнат поради лоши метеорологични условия, спасителните екипи откриха останките от самолета в подножието на осемхилядника Даулагири, седмият по височина връх в света с височина 8167 метра, намиращ се в близост до границата на Непал с Китай. Самото място на катастрофата е на височина от около 4420 метра.

Участници в спасителните операции са разказали, че тела на загинали са били намирани на повече от сто метра от мястото на катастрофата, което говори за удар с изключително висога енергия – вероятно фронтален слбъсък с висока скорост в склона.

Предполага се, че тежките метеорологичните условия са причина за инцидента, тъй като и в момента мястото около останките е забулено в гъсти облаци, които затрудняват дори намирането на телата на загиналите.

Не е излишно обаче да споменем и че катастрофиралият Twin Otter е бил първоначално въведен в експлоатация през далечната 1979, тоест машината е била на 43 години, което се счита за изключително много за този клас самолети. Освен преклонната си възраст, в своята „кариера“ самолетът е сменил и десет собственика, от което следва че техническа неизправност също не може да бъде изключена като причина за катастрофата.