Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Virgin Galactic извършиха успешен суборбитален полет

На 5 април 2018 суборбиталният космически апарат на фирмата на Ричард Брансън Virgin Galactic направи успешен тестов полет, политайки за пръв път, три години след фаталния инцидент на VSS Enterprise през 2014.

Пилотираният от пилотите Дейв Маккей и Марк Стъки летателен апарат VSS Unity излетя в 8:02 ч местно време, носен на борда на специално конструирания за тази цел самолет „VMS Eve“.

Впоследствие, на височина от 14 000 м. апаратът беше отцепен от самолета, включи ракетния си двигател, за 30 секунди се ускори до Mach 1.87, след което двигателят беше изключен и апаратът продължи набора си на височина в безмоторен режим до височина от 84 300 фута (около 26 000 метра). След това, отново в безмоторен режим, подобно на космическите совалки, апаратът премина в снижение и успешно се приземи на летището си в пустинята Мохаве, Калифорния.

Да припомним, че програмата SpaceShipTwo беше замразена, след като на 31 октомври 2014 първият кораб от програмата, VSS Enterprise, се разпадна в полет и така загина вторият пилот на борда Майкъл Олбъри, а командирът Питър Сиболд беше тежко ранен. Тогава се установи, че инцидентът е станал в резултат на пилотска грешка – прекалено ранно разгъване на управляващите плоскости, които осигуряват полетния режим и кацането на апарата в ниските слоеве на атмосферата и при много по-ниски скорости.

Идеята на SpaceShipTwo е да извежда пътници и товари на суборбитални височини, при което апаратът се извежда до около 100 хиляди метра над земята и почти напълно се изпитва усещането за космически полет – безтегловност и прекрасен изглед към Планетата. Вече дори е определена цената на едно такова пътуване – 250 хиляди долара на космически турист – но първият комерсиален полет на апарата все още не е насрочен.