Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Създават сателитна система, която няма да позволи втори случай като този с полет MH-370

Както е известно, полет MH-370, който на 8 март 2014 г. изчезна безследно от радарите с 239 души на борда и досега останки от него не са открити, се превърна в най-голямата мистерия в историята на авиацията. „Конкуренция“ на MH-370 могат да бъдат единствено няколкото случая на безследно изчезнали самолети в Бермудския триъгълник, но тези случаи датират от времена, в които съвременните технологии за комуникация и пренос на данни са били немислими.

Изчезването на малайзийския Boeing 777 от полет MH-370 поставя толкова много въпросителни и предвид факта, че около 70% от въздушните трасета по света всъщност са извън покритието на авиодиспечерите и техните радари. Типични такива „слепи полета“ (blind spots) са както голяма част от океаните, така и полярните области, ред високопланински региони, както и огромни пространства над пустини и джунгли.

Това е на път да се промени. Базираната в щата Вирджиния компания Aireon е разработила и вече въвежда в експлоатация глобална система за проследяване, която използва инсталирани на сателити приемници, които ще получават сигнали от всички оборудвани с тази система самолети по всяко време и от всяка точна на земното кълбо.

По този начин, всички оборудвани със система ADS-B самолети ще излъчват по два пъти в секунда пакет от данни, съдържащи идентификатор на машината, GPS координати, и служебна информация, свързана с функционирането на основните системи в самолета. Системата няма да се нуждае от никаква наземно базирана инфраструктура, затова и наистина ще може да проследява самолетите във всяка точна от земното кълбо.

Сателитните приемници от системата се инсталират в спътниците на фирмата Iridium Communications, с която компанията Aireon е в тясно сътрудничество, като първият такъв приемник е бил изведен в ниска орбита още през януари 2017. Очаква се инсталирането на предаватели към тази система да стане задължително за всички пътнически самолети през идните години.