Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Невероятен късмет изкараха пилот и неговият пасажер в Аризона

Да приземиш аварийно двумоторен самолет в гъстонаселен градски район и да се отървеш без драскотина звучи невероятно, но е неоспорим факт, когато става дума за случилото се на 11 декември в предградие на град Финикс, Аризона.

В 8:30 сутринта местно време малък двумоворен Piper Seneca излита от малкото летище на предградието Дийр Вели (Deer Valley), но малко след излитането 48-годишният пилот съобщава за аварийна ситуация, когато се намира само на десетки метри над гъстонаселен район. Предполага се, че става дума за отказ и на двата двигателя, защото пилотът е принуден незабавно да опита аварийно кацане в града.

Не е ясно дали чистият късмет или опитът на пилота-инструктор са помогнали, но след като самолетът скъсва поредица от кабели, той се врязва в паркинг за употребявани коли на местен авто-дилър, които омекотяват удара, а след това спира насред главната улица на градчето, без дори да се обърне, нито подпали! Както се вижда от видеото, дясното полукрило е напълно откъснато, но кабината остава почти незасегната.

Двамата на борда сами излизат от машината, при това без драскотина. Пристигналите медицински екипи ги закарали в болницата единствено за да могат и лекарите да потвърдят, че и двамата са напълно невредими!

Също толкова невероятно е, че и на земята няма нито един пострадал, въпреки че инцидентът е станал в 8:30 сутринта, което е час пик и улиците са били пълни с хора и автомобили.

Вижте видео за случая: