Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Странно решение на пилотите предизвика паника в полет на Qantas

Тази сутрин самолет Airbus A330-200 на австралийската авиокомпания Qantas в полет от Сидни до Пърт с 271 пътници на борда, беше принуден да се върне на летището в Сидни, след възникнал по време на полета теч в хидравликата.

Около 20 минути след излитането в 8:45 местно време, пилотите на полет QF575 съобщили че се налага самолетът да се върне обратно в Сидни. Това и последвало – самолетът обърнал курс и не след дълго без никакви проблеми кацнал на летището в Сидни.

Проблемът обаче започнал след кацането. Докато самолетът нормално рулирал към терминала, по свидетелства на някои от пътниците, салонът започнала да се изпълва с дим, и вероятно по тази причина пилотите решили да извършат евакуация.

Веднага след като машината спряла на терминала, екипажът разгърнал евакуационните „пързалки“ и започнал евакуация.

За съжаление, точно в този момент започнали и истинските проблеми. Някои от пътниците изпаднали в паника, удряли главите си в багажните отделения, блъскали се, и вследствие на това някои от тях получили травми.

За децата обаче пързалките се оказали интересно забавление, и както се вижда във видеото, очевидно нямали нищо против пързалянето. Не стоели така нещата обаче с по-възрастните пътници, някои от които и инвалиди, за които подобна евакуация представлявала сериозен проблем.

Дали решението на пилотите да евакуират машината е било правилно, предстои да разберем след започналото разследване по случая. Резултатът засега е – няколко насинени и изкълчени крайници, както и тема за дълги статуси и дискусии в социалните мрежи.