Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Любопитни факти около емблематичния Air Force One

Самолетите, които превозват американските президенти, известни с позивните си „Air Force One“ (Военновъздушни сили – едно), отдавна са звезди в света на авиацията, като на световната им известност могат да завиждат дори римският Папа или марката Кока Кола.

Затова тук ще се опитаме да дадем малко интересни подробности около тази легенда и да разсеем някои заблуди.

Преди всичко, макар под наименованието „Air Force One“ често да се крият двата специално построени Boeing 747-200 (единият, показан на снимката), всъщност „Air Force One“ е просто позивна, която е предназначена да се носи от самолета, в който лети Президентът на САЩ. В тази връзка „Air Force One“ може да е и малка Cessna, стига в нея да се намира американският президент.

Нещо повече – позивната „Air Force One“ се получава единствено ако машината, на която лети Президента, е част от военновъздушните сили на САЩ (Air Force). Ако машината, която превозва Президента, принадлежи на други войскови части на САЩ, то позивната вече е „Navy One“ (Военноморски сили на САЩ), „Marine One“ (Морска пехота на САЩ), „Army One“ (Сухопътни сили на САЩ) или Coast Guard One (Гранична охрана на САЩ).

Респективно машината, в която лети вторият човек в Щатската администрация – вицепрезидентът – получават позивна „Air Force Two“, съответно „Navy Two“, „Marine Two“ и т.н.

Всъщност, в малко странния жаргон на авиационната комуникация, Президентът на САЩ също си има „кодово наименование“ и то е „POTUS“ (съкращение от President Of The United States). Казано накратко, „Air Force One“ е онази машина, в която лети „POTUS“ 🙂

Нека припомним, че „POTUS“ е задължен да ползва услугите на „Air Force One“. С други думи, макар че сегашният президент Доналд Тръмп притежава свой личен Boeing 757, докато е президент на САЩ той има право да ползва единствено услугите на „Air Force One“, дори и когато отива да наглежда голф игрищата си във Великобритания.

Независимо от машината, в която лети POTUS, с превозването му винаги се занимава едно и също военно звено, и това е 89-та ескадрила, известна като Presidential Airlift Group (PAG). Когато не обслужва Президента, PAG е базирана във военновъздушната база Ендрюз, на 17 км. южно от Вашингтон. Машините, които се ползват от PAG, задължително са по две еднакви и винаги летят в двойка. По този начин, освен че непрекъснато има резервна машина за Президента, едва в последния момент и от много малко хора се знае в коя от тях реално се намира POTUS.

Моделът на сегашните два основни самолета, които превозват Президента на САЩ, е VC-25A, което представлява тежко модифицирана версия на Boeing 747-200. Модификациите наистина са много: От много по-мощните двигатели, в сравнение със серийния 747-200, през съществено увеличената вместимост на резервоарите, която позволява 14-часов полет без зареждане, до уникалната за този тип самолет възможност за дозареждане във въздуха.

Кокпитът на машините е също коренно различен от този на стандартния 747 и по-скоро напомня на изтребител. Защитата на машината във въздуха също напомня бойните машини – VC-25A разполага с всички възможни системи за антирадарна защита, както и със системи за отклоняване на насочени към самолета ракети. Машината е защитена и от електромагнитния импулс в случай на ядрена експлозия, и разполага със свръх нискочестотно радио (Airborne Very Low Frequency – AVLF), способно да се свързва дори с подводници намиращи се дълбоко под водата. Естествено, всички комуникационни връзки на VC-25A, включително и телефонните, са криптирани и прехващането им не би имало особен смисъл.

VC-25A може да превозва едва 80 пътници – Президентът и неговата администрация – като екипажът се състои от други 26 човека, сред които, освен пилотите и стюардесите, са включени лекар, медицински сестри и готвачи.

Всичко това, разбира се, не идва безплатно, и един час във въздуха на такава машина струва на американските данъкоплатци около 180 000 долара.

Тъй като моделът 747-200B вече се счита за морално остарял, от 2007 г. насам ВВС на САЩ работят върху планове двата VC-25As да бъдат заменени с модификации на по-новите Boeing 747-8. Това се очаква да стане не по-рано от 2024 г.

https://www.youtube.com/watch?v=Zd9jiKhBVAk