Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Легендарният 707 на Джон Траволта отива в музей

64-годишната холивудска звезда, страстен пилот и авиационен колекционер Джон Траволта дарява своя емблематичен Boeing 707-138B с името „Jett Clipper Ella“ на австралийския авиационен музей HARS (Historical Aircraft Restoration Society).

Всъщност решението на Траволта да дари своя 707 на авиационен музей датира отпреди две години, но времето от тогава до сега беше нужно за да се подготви както машината, така и полета от Калифорния (където е базирана машината в момента) до Австралия. За тази цел, освен ново пребоядисване на самолета, се е наложило да бъде издадено и специално разрешение за този полет, тъй като както може да се предположи, самолетът вече е с изтекла летателна годност.

В колекцията на Траволта през различни периоди са фигурирали от бизнес джетове от типа Bombardier Challenger 600, Eclipse 500 и Gulfstream II до сръбски изтребител Soko-Galeb G-2, но определено звездата в колекцията е Боингът на Qantas „Jett Clipper Ella“, който Траволта кръсти на двете си деца – сина си Джет и дъщеря си Ела.

Boeing 707 е наистина исторически самолет не само защото е първият реактивен пътнически самолет, влязъл в серийно производство и масова експлоатация, но и както е известно, полага жалон в авиационната индустрия. Любопитно е например да се знае, че преки наследници на първите 707 са дори и най-съвременните Boeing 737 Max, чиито форми и разположение на прозорците в пилотската кабина, както и размерите на самата кабина, са директно взаимствани от тези на 707.

Конкретният Boeing 707-138B на Джон Траволта е произведен през 1964 г. за австралийската компания Qantas. Компанията оттегля Боинга от експлоатация през 1968 г. и самолетът сменя няколко собственика, сред които е друга звезда – Франк Синатра. Траволта купува легендарната машина през декември 1998 и оттогава самолетът носи регистрацията N707JT, като последните две букви, съвсем естествено, идват от John Travolta.

През 2001 Траволта предлага на Qantas да боядиса самолета в класическата за шейсетте години цветова схема на компанията, и след като прави това с подкрепата на Qantas, Боингът заедно с Траволта правят околосветски „тур за овации“ до почти всички места, до които летят самолети на Qantas.

Очаква се полетът от Калифорния, където в момента се намира машината, до музея HARS в Австралия, да се случи през идния ноември, като самият Траволта също ще е на борда, но вероятно официално няма лично да пилотира самолета, поради изисквания залегнали в специалното разрешително за полета.

Тук можете да видите имението на Траволта в Калифорния, където в момента е базиран „Jett Clipper Ella“.

 
И едно излитане на „Jett Clipper Ella“