Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Авиокомпании започват опити да „ребрандират“ серията 737-Max

Двете тежки катастрофи с Boeing 737-Max, отнели живота на близо 350 човека, предизвикали спирането от полети на всичките 387 машини в експлоатация от този тип, и станали причина за поредица от скандали, оставки и разкрития, нанесоха сериозен удар по Boeing.

Всъщност обаче най-много пострада имиджа на серията Max. Независимо от изхода от тежката ситуация, много от редовните пътници нескрито заявиха, че повече никога няма да се качат на самолет, носещ в името си думата „Max“. Някои авиокомпании отказаха поръчките си за машини от тази серия, а други започнаха да се оглеждат къде и как да „пласират“ приземената си флота от Макс-ове, с идеята да ги заменят с аналогичното производство на Airbus – A-320neo. Отменени бяха поръчки за милиарди долари.

Компанията Ryanair обаче явно има друга идея. Както е известно, нискотарифната авиокомпания работи на принципа „Single Type Operation“, тоест целият въздушен флот на компанията се състои от самолети от един тип – в случая Boeing 737. Това изключително много улеснява поддръжката и експлоатацията, защото както пилотите и техниците, така и оборудването и резервните части могат да се ползват с еднакъв успех в практически цялата флотилия.

Ryanair в момента разполагат с над 300 машини Boeing 737, повечето от които – 737-800, но напоследък в експлоатация влязоха и няколко 737-Max8, като общият брой вече поръчани машини от серията Max е 100.

На снимката най-горе виждаме как от самолет 737-Max8 на Ryanair „мръсната“ дума Max е премахната и заместена от идентификатор 8200. Така, един Boeing 737-Max8 се е превърнал в Boeing 737-8200. Това вероятно значи, че машината е 200-местният вариант на серията Max8. Най-важното обаче е, че вече никъде не се чете думата „Max“.

Засега от Boeing запазват мълчание по темата, като дори не се знае дали това „ребрандиране“ от страна на Ryanair е съгласувано с Boeing, но е ясно, че подобно нещо не би могло да стане без съгласието на производителя.

Междувременно в медиите беше разпространена информацията, че много вероятно е „приземените“ машини от серията Max да прекарат и Новогодишните празници на земята, а евентуалното възстановяване на полетите да стане чак през януари 2020.

Снимка: Twitter/@AeroimagesChris