Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Самолет на Аерофлот постави рекорд за междуремонтен нальот

Всъщност рекордът не е на самия самолет, а на един от двигателите му – Rolls-Royce Trent 700 – и не си мислете, че става дума за безотговорно отношение към авиационната техника. Тъкмо обратното – информацията за рекорда беше разпространена от самите производители – компанията Ролс Ройс.

На 19 юни т.г. те съобщиха, че двигател Rolls-Royce Trent 700, монтиран на Airbus A-330, собственост на руската авиокомпания Аерофлот, е постигнал междуремонтен нальот от 50 000 часа, поставяйки по този начин световен рекорд за двигател на широкофюзелажен самолет.

Ербъсът на Аерофлот е бил въведен в експлоатация през 2008 и оттогава е прелетял разстояние, равняващо се на 50 пътувания до Луната, като междувременно по двигателя рекордьор са правени единствено периодични инспекции, но не и капитален ремонт.

Първият двигател от този тип е бил въведен в експлоатация през 1995, като оттогава Rolls-Royce Trent 700 претърпява седем модификации, последната от която е моделът Trent 7000, в експлоатация от 2018 г.

„Ние работим в тясно сътрудничество с Ролс Ройс за да обезпечим постоянно доброто състояние на нашите двигатели, които показват изключително ниво на надеждност“, заяви Андрей Панов – заместник изпълнителен директор по маркетинга на Аерофлот.