Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Всички на борда на Airbus A321neo ще запомнят този полет!

Вероятно всичките 199 пътници и седемчленен екипаж, които са били на борда на Airbus A321-271N на руската авиокомпания S7 Airlines, излетял малко след полунощ на 2 декември 2021 от летището в Магадан, ще запомнят този полет до края на живота си.

Редовният полет S75220 от Магадан за Новосибирск започнал съвсем нормално, в „нормални“ за сезона и региона метеорологични условия – силен снеговалеж, с вятър и ниски температури.

Малко след излитането от летището в Магадан обаче, току-що включеният автопилот се изключва автоматично, а самолетът започва почти неконтролируемо движение във всички посоки. Екипажът обявява по радиото извънредна ситуация поради обледеняване.

Полетните данни сочат, че след като набира височина от 2700 метра, в продължение на седем минути машината рязко пропада до 1400 метра, а ъгълът на тангаж (наклон по напречната ос) започва рязко да варира от -23.9° до +43.6°, което са екстремни стойности, напълно нехарактерни за пътнически самолет.

В същото време кренът (наклонът по надлъжната ос) варира между +49.8° и -91.1°, което казано по друг начин означава, че самолетът в определен момент е летят наклонен под прав ъгъл спрямо земята.

От около 1400 метра над морското равнище, самолетът рязко набира височина до 4500 метра, а след това отново рязко пропада на 1300 метра.

Пилотите по някакъв начин успяват да си върнат контрола над машината и решават да извършат аварийно кацане на летището в Магадан, от което току-що са излетели. След два неуспешни опита с преминаване на втори кръг обаче, те се отказват. Причината засега не е изяснена, но се предполага че тежките метеорологични условия, в комбинация със завишеното тегло на самолета, зареден „догоре“ с гориво, както и ограниченият контрол над машината, са им попречили.

Решението на пилотите да не източват „излишното“ гориво за аварийно кацане в Магадан вероятно е било правилно, защото по този начин те са щели да бъдат вече принудени да кацнат в Магадан, където метеорологичните условия ставали все по-тежки – силен снеговалеж, с вятър и пределно ниска видимост.

Едва след около час (в 01:18 ч. местно време) пилотите успяват да си върнат контрола над самолета и продължават шест-часовия (по разписание) полет. След 5 часа обаче самолетът прави аварийно кацане на летището в Иркутск, защото изразходеното гориво при първите опити за аварийно кацане в Магадан вече не им позволявало да стигнат то крайната си дестинация – Новосибирск.

За щастие, никой на борда не е пострадал, а работната версия на разследващите инцидента е, че „не се изключва противообледенителната течност, с която самолетът е бил обработен в Магадан, да е била фалшива“ (каквото и да означава това).