Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Проектират свръхзвуков самолет с панорамни видеоекрани, вместо прозорци

В авиацията добре известна е историята на първия в света реактивен пътнически самолет De Havilland Comet, чиято кариера бързо и окончателно свърши след няколко фатални взрива във въздуха, които впоследствие се оказаха резултат от пукнатини около големите правоъгълни прозорци на пътническия салон.

Оттогава прозорците на всички пътнически самолети, летящи на големи височини, са малки и кръгли или елипсовидни.

Е, това очевидно скоро ще се промени, тъй като компанията Spike Aerospace работи върху проект на частен бизнес джет, чийто пътнически салон изобщо няма да има прозорци. Те ще бъдат заместени от огромни панорамни видеоекрани, по цялото протежение на салона.

Така пътниците ще могат да се насладят на панорамна гледка извън самолета, което би било невъзможно да се види през прозорец, защото на такава височина панорамни прозорци са технически неосъществими (биха застрашили конструкцията на машината).

Подобна иновация стана възможна след масовото навлизане на огромните LED екрани с висока резолюция, чиято картина трудно се отличава от тези в реалния живот. Излишно е да споменаваме, че картината, изобразявана на екраните, ще бъде изобразявана в реално време от множество камери от външната страна на самолета.

Проектът Spike Aerospace S-512 е за 18-местен свърхзвуков бизнес джет, летящ със скорости до 2200 км/ч (близо Mach 2), но дори и впоследствие проектът да претърпи промени (знаем колко скъпо е пътуването със свръхзвукови скорости), специалистите считат, че идеята за заместване на прозорците с панорамни екрани е многообещаваща, особено с развитието на технологиите за изобразяване на 3D в реално време.

Нека припомним, че единственият досега използван комерсиално свръзхзвуков пътнически самолет, Конкорд, се отличаваше с особено малки прозорци именно защото при натоварването от високата скорост и голямата височина, конструирането на прозорци в пътническия салон представлява особено сериозно инженерно предизвикателство.