Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

САЩ вероятно ще разположат втори самолетоносач в района на Израел

САЩ може скоро да разполагат с два самолетоносача в източното Средиземноморие, според служители на Министерството на отбраната, ход, който ще отбележи сериозна ескалация на американската военна мощ в региона, докато боевете се засилват между израелските сили и бойците на Хамас.

Самолетоносачът Дуайт Айзенхауър (USS Dwight D. Eisenhower), заедно със свързаните с него бойни кораби и изтребители, вече са напуснали Норфолк, Вирджиния, тази седмица и може да му бъде наредено да се разположи във водите край бреговете на Израел, според твърденията на служители от департамента по отбрана, пожелали да останат анонимни.

Групата Айзенхауер отдавна е планирана да се разположи и да действа близо до Европа, каза говорителят на Щатския департамент по отбрана подполковник Брайън Макгари в изявление във вторник.

Корабът трябва да достигне източното Средиземноморие до края на октомври, ако бъде наредено, каза един от служителите на Министерството на отбраната. В този момент „Айзенхауер“ ще се присъедини към самолетоносача Джералд Форд (USS Gerald R Ford) и неговата ударна група, на която Пентагонът нареди да премине във водите край Израел в неделя като демонстрация на сила след изненадващите атаки срещу Южен Израел.

Редкият ход за потенциално разполагане на два самолетоносача, които са придружени от крайцери, разрушители и изтребители като част от техните ударни групи в същия район, би бил ясен сигнал за Хамас, че американската армия подкрепя Израел.

Източник: Politico
Снимка: Wikimedia