Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Италианска фирма предлага решение за изолиране на пътниците в самолетите

Съвсем естествено, глобалната пандемия от COVID-19 е източник не само на проблеми, но и на възможности. Такава възможност за добри печалби виждат от италианската компания „Aviointeriors“, която вече е патентовала своя „иновация“, която би могла да реши проблема със социалното дистанциране, нужно за ограничаване на заразата.

Фирмата предлага нещо като прозрачен пластмасов „шлем“, който може да се монтира на всяка седалка в пътническия салон, като по този начин ограничи контакта между принудените да стоят близо един до друг пътници (вижте илюстрацията най-горе в страницата).

Концепцията се нарича „Glassafe“ и идеята е да се предлага като монтажен „кит“ (комплект), съобразен с възможностите за монтаж за всеки отделен тип пътническа седалка.

Разбира се, не бива да се очаква подобно решение да стане „панацея“ за въздушните превози, защото то крие и непредвидими рискове. Така например, съвсем очевидно, ще е нужно дезинфекцирането на всеки един такъв „шлем“ след всеки полет, а и засега няма яснота относно допълнителните рискове, които тези пластмасови изолиращи прегради биха могли да носят в случай на авиационен инцидент.

Подобно решение, разбира се, задължително трябва да бъде сертифицирано от авиационните регулаторни органи, което ще отнеме време и вероятно ще намали или дори напълно анулира ефекта от него. Все пак обаче, знае ли човек … колко ще продължи тази пандемия?

Междувременно, Air France беше принудена да въведе задължително ползване на маски от пътниците в малкото си все още изпълнявани полети, след като журналистка разпространи снимка (по-долу), в която се вижда, че салонът на A-318 в полет от Париж до Марсилия е почти пълен и не се спазват никакви правила за социално дистанциране. Разбира се, маските ще се предоставят безплатно от авиокомпанията, а носенето им ще е задължително.