Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Инцидент при тестове на капсулата Crew Dragon вероятно ще забави програмата на SpaceX

Инцидент, станал по време на рутинни тестове на капсулата Crew Dragon, вероятно ще отложи изпращането на екипаж на борда на ракетната система на SpaceX поне до края на 2019.

В събота, 20 април 2019 в 15:30 ч. местно време, на една от стартовите площадки в Кейп Канаверал, SpaceX е трябвало да тестват способността на капсулата Crew Dragon да се „катапултира“ от ракетата носител с помощта на собствените си двигатели, като по този начин спаси екипажа в случай на инцидент във всяка фаза от полета до орбита.

За съжаление, по време на тестовете от капсулата е излязъл гъст червеникав дим (на снимката отдолу), което е принудило SpaceX да прекратят опитите.

По официална информация, не е имало експлозия и никой не е пострадал при инцидента. За тестовете е била използвана същата капсула, която в началото на март т.г. направи успешен полет до МКС и безпроблемно се приводни във водите на океана, под куполите на четирите си парашута.

Както съобщихме в предишни наши публикации, капсулата Crew Dragon за първи път в историята на космическите полети е снабдена със собствени двигатели, способни във всяка фаза от полета да я отделят от ракетата носител и да я върнат на земята, заедно с екипажа.

По непотвърдена информация, димът е започнал да излиза от капсулата в момента на запускането на собствените й ракетни двигатели. Почти сигурно е, че този инцидент ще наложи отлагането на втория тестов полет на Crew Dragon, първоначално планиран за края на юли.