Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Днес капсулата Crew Dragon на SpaceX ще се завърне на земята

След шестдневен полет, започнал на 2 март, капсулата Crew Dragon на SpaceX се отдели от Международната Космическа станция и е на път да се завърне на Земята.

Да припомним, че мисията на Crew Dragon беше, освен да превози близо 200 кг. полезен товар към МКС, е да тества и ред съвсем нови американски космически системи, с цел САЩ да се завърнат отново самостоятелно в Космоса, след като през 2011 бяха спрени полетите на Совалките.

Една от съществено новите особености на новата концепция е, че пилотируемата капсула, в която в момента се помещава единствено обсипана със сензори тестова кукла, за първи път в историята на космическите полети е снабдена със собствени двигатели, способни да „катапултират“ капсулата и да я върнат на земята във всяка фаза от полета.

Според Илън Мъск обаче, именно тази особеност може да предизвика проблем при обратното навлизане на капсулата в плътните слоеве на атмосферата. Според Мъск, тъй като тя вече има несиметрична и по-неаеродинамична форма заради монтираните на нея ракетни двигатели и сопла, възможно е при навлизане в атмосферата това да причини непланирано и неконтролируемо въртене.

Предстои да разберем това по-късно днес, когато Crew Dragon се очаква да се приводни в Атлантика в около 15:45 българско време.

Вероятно полезно е да се уточни, че подобно приводняване на американски космически апарат с помощта на спирачни парашути не се е случвало от над 50 години, когато за последен път през седемдесетте години на ХХ век по този начин се завръщаха на земята капсулите от програмата Аполо.

Живо предаване от финалните фази на полета:

UPDATE: Капсулата Crew Dragon на SpaceX успешно докосна водите на Атлантическия океан под куполите на четирите си спирачни парашута точно в 15:45 ч. българско време на 8 март 2019.