Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Индия пусна на вода първия си самолетоносач собствено производство

Името му е "Викрант" и е изцяло построен в Индия. Проектът е на стойност над 5 милиарда долара и новият съд ще смени от бойна вахта единственият досега индийски самолетоносач, пуснат на вода през 1959 г.

Съдът е с конвенционално задвижване, водоизместимост 37,5 хиляди тона, дължина – 256 метра и широчина – 56 метра. Максималната му скорост е 28 възела, а на борда си може да побере над 30 палубни изтребителя и хеликоптери.

Концепцията, прилагана за излитане и кацане на палубната авиация, е т.нар. система STOBAR (Short Take-Off But Arrested Recovery), известна още като "скишанца". При нея изтребителите излитат от специална извита рампа без катапулти, а кацането става посредством конвенционалните спирачни въжета. За да се осигури необходимата минимална подемна сила на излитащите самолети при тази система, нужно е самолетоносачът да се движи с такава скорост, при която общата скорост на обтичация въздушен поток (отчитайки и вятъра) е над 25 възела. Подобна система се прилага предимно при руските и китайски самолетоносачи.

Самолетоносачът вероятно ще бъде екипиран с ескадрила палубни изтребители МиГ-29K и/или военноморския вариант индийския изтребител HAL Tejas Mark 2. Освен тях самолетоносачът ще носи на борда си 10 хеликоптера Камов Ka-31 или Westland Sea King.

В следващите месеци е планирано провеждането на всички необходими мореходни и бойни изпитания, а влизането на съда на въоръжение в индийските военноморски сили се планира за 2017 г.

В момента в строеж е и втори подобен самолетоносач с името "Вишал", който обаче ще бъде оборудвам вече с катапулти за излитане, вероятно ще бъде задвижван от ядрено гориво и въвеждането му в експлоатация е планирано за 2020 г.

Комбинирана информация от световния информационен обмен