Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Изцяло спряха полетите на Osprey CV-22

Американските военни обявиха в сряда спирането от полети на всички свои летателни апарати Osprey CV-22, една седмица след смъртта на осем членове от командването на специалните операции на военновъздушните сили при катастрофа край бреговете на Япония.

Ген. лейтенант Тони Бауернфайнд, началник на командването на ВВС за специални операции, нареди приземяването, „за да се намали рискът, докато разследването продължава.“

Военните казаха, че това спирате на полетите ще „осигури време и пространство“ за задълбочено разследване и за осигуряване на безопасно връщане към операции на летателния апарат.

Извънредното решение за спиране полетите на целия флот от Osprey дойде, след като предварително разследване разкри, че не грешка на екипажа, а техническа повреда е причината за опустошителната катастрофа.

В съобщение командването на специалните операции на военновъздушните сили каза, че основната причина за повредата все още не е известна.

Катастрофата повдигна нови въпроси относно безопасността на Osprey, който е участвал в множество фатални инциденти през сравнително краткото си време в експлоатация. Япония спря флотилията си от 14 Osprey веднага след катастрофата.

Снимка: RoyKabanlit / Wikimedia Commons