Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Изтребител F-15C изчезна над Северно море. Пилотът загина.

Вчера (15 юни 2020) в 9:40 ч. местно време изтребител F-15C от ВВС на САЩ изчезна от радарите по време на мисия над Северно море, източно от бреговете на Великобритания.

Съдбата на пилота дълго време оставаше неизвестна, но часове след началото на издирването беше съобщено, че пилотът е загинал и тялото му е било намерено от спасителните екипи.

Изтребителят е излетял от военновъздушната база Лейкънхийт (Lakenheath Air Force Base) в Обединеното кралство и е бил на рутинна патрулна мисия. Изтребителят е бил част от 493-та ескадрила от ВВС на САЩ – единствената ескадрила в Европа, летяща с F-15C.

Хеликоптер и няколко кораба от Британската брегова охрана участваха в издирването на пилота и останките от машината, на около 140 км. от бреговете на Йоркшир – мястото, където изтребителят е изчезнал от радарите. Причините за катастрофата засега не са известни. По първоначални и непотвърдени данни, преди да изчезне от радарите, пилотът не е подавал сигнал за бедствие.

Името на загиналия пилот засега няма да бъде съобщавано публично, преди за смъртта му да бъдат информирани преките му роднини.

McDonnell Douglas F-15 Eagle е един от основните изтребители за въздушно превъзходство във ВВС на САЩ. Изтребителят е способен на вертикална скорост от 50 хиляди фута в минута (15 хиляди метра в минута), което го прави особено подходящ за близък въздушен бой и мисии като прехващач.

Модификацията F15C е подобрен едноместен вариант на базовия F-15, от която са били произведени 408 машини, на въоръжение във ВВС на САЩ от 1979.