Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

През 2023 руските ВВС са вдигали по тревога силите на НАТО над 300 пъти

Въздушните сили на НАТО са били вдигани по тревога повече от 300 пъти в отговор на полети на руски военни самолети през 2023, съобщи говорителят на НАТО Дилън Уайт в петък.

„По-голямата част от въздушните сблъсъци между натовски и руски самолети са били безопасни и професионални. Нарушенията на въздушното пространство на НАТО от руски военни самолети остават редки и като цяло с кратка продължителност“, каза говорителят, добавяйки, че повечето прехващания са извършени над Балтийско море.

„По източния фланг на НАТО руските военни полети се характеризират с това, че не предават код на транспондер, не подават полетен план и не поддържат комуникация с наземните диспечери,“ допълни Дилън Уайт.

„Бойните самолети на НАТО дежурят денонощно, готови да излетят в случай на подозрителни или необявени полети близо до въздушното пространство на нашите съюзници“, завърши изявлението си говорителят.

По-рано същият петък, Русия предприе една от най-големите си ракетни атаки срещу Украйна от началото на войната. Унищожени или повредени са над 100 частни къщи, 45 високи сгради, училища, две църкви, болници, родилен дом, много магазини и складове, каза в обръщение към нацията президентът Володимир Зеленски. Към този момент при същата атака са загинали 29 души.

Източник: Fox News / Reuters
Снимка: Wikimedia