Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Изтребител прехваща и лети със скоростта на Cessna 182

Вече в няколко материала ви запознахме с новото творение на компанията майка на Cessna – лекият изтребител Textron Scorpion.

Новият, лек и доста евтин за класа си изтребител, е предназначен както за учебно-тренировъчна дейност, така и за рутинни задачи по разузнаване, патрулиране и въздушна поддръжка на сухопътни части.

Двуместната машина, способна на максимална скорост от скорост от 450 knots, обаче демонстрира и удивителна стабилност и управляемост дори при скорости, практически недостъпни да аналогичните изтребители от други типове и марки.

На специална демонстрация, разработчиците от Textron показаха как техният близо 10-тонен Скорпион прехваща лекомоторна Cessna 182 и поддържа до нея скорост от 120 knots, без видими проблеми със стабилността и управляемостта.

Textron Scorpion разполага с два турбовентилаторни двигателя с тяга от 4000 кг всеки. Машината е с право крило, обезпечаващо подемна сила и стабилност при ниски скорости, а фюзелажът е почти изцяло от композити, лекотата на които му позволява да носи полезен товар (включително горивото) от близо 4 тона.

По информация от theaviationist.com
Снимка: Textron