Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Ирански товарен Boeing 707 се разби при кацане на погрешно летище

Товарен самолет Boeing 707, принадлежащ на въоръжените сили на Ислямска република Иран, се разби при кацане на летище Фатх в северен Иран. На борда е имало 16 човека, 15 от които са загинали, а единственият оцелял от катастрофата – бордният инженер – е транспортиран в болница. Засега не се съобщават подробности за състоянието му.

Карго машината, Boeing 707-300 с регистрация EP-CPP, е транспортирала храни за иранската армия в полет от Бишкек, Киргистан, и е трябвало да кацне на международното летище Карадж Паям (Karaj’s Payam International Airport).

Вероятно поради намалената видимост обаче, пилотите се заблудили и кацнали на близкото частно летише Фатх (Fath private aerodrome) чиято писта е около четири пъти по-къса. В резултат на това, самолетът не успява да спре преди края на пистата и се разбива в сграда извън летището, след което избухва в пламъци.

Странното е, че абсолютно същата грешка правят на 16 ноември 2018 и пилотите от екипажа на самолет McDonnell Douglas MD-88. Тогава, едва след два опита за кацане, последвани от преминаване на втори кръг, пилотите най-накрая установили, че опитват да кацнат на грешното летище. За разлика от сега, в този случай не се стигнало до инцидент.