Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Една рядка птица – Boeing 747-200C

Ако сте виждали самолет, на който с огромни букви пише Cargo, но машината има и прозорци за пътниците, то сте се натъкнали на една наистина рядко срещана машина. Става дума за Boeing 747-200C, който днес ще ви представим в рубриката ни „Редки птици“.

Противно на очакванията, тук буквата C не идва от Cargo, а от думата „Convertible“, в превод – конвертируем – тоест променяем.

Сетихме се за този рядък модел именно сега, защото кризата около COVID-19 разтърси авиацията, и именно сега търсенето на машини, които лесно и бързо да могат да бъдат конвертирани както за пътнически, така и за карго полети, се засили.

За съжаление, моделът 200C датира от седемдесетте години на ХХ век, от него са били произведени само 13 машини, и всички те днес вече са изтеглени от комерсиална експлоатация поради изтекъл ресурс.

Характерно за конвертируемия Boeing 747-200C, е че той разполага не само с лесно премахващи се седалки в пътническия салон, но и с характерната за карго вариантите на 747 отваряща се товарна носова врата.

Самолетът лесно може да бъде конфигуриран от самата авиокомпания както в изцяло пътнически вариант, така и в изцяло товарна версия, или в произволна комбинация между двете. Като опция, на долната палуба може да бъде монтиран и страничен товарен люк.

Още по-разнообразни са възможностите за конфигуриране на типичната за 747 горна палуба. Тя може лесно да бъде оборудвана или с осем първокласни кабини, или да бъде превърната в луксозен салон (lounge) с бар и обширно пространство за социални контакти на по-заможните пасажери. Тази палуба обаче лесно може да бъде превърната и в обикновен пътнически салон с 45 места от икономична класа, като по този начин цялата долна палуба може да се ползва само за карго, а горната – само за пътници.

Първата машина от серията 747-200C е доставена през далечната 1973 г. на вече несъществуващата днес компания World Airways, но по-късно като най-големи ползватели на този конвертируем самолет стават американската чартърна авиокомпания Evergreen и холандската Martinair. Първата днес е банкрутирала, а втората бива погълната от групировката Air France – KLM.

Boeing 747-200C на авиокомпания Martinair, на който ясно се вижда носовият товарен люк.