Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Европа и Австралия спряха полетите на модела самолет, причинил смъртта на 9 човека

Европейската агенция за авиационна безопасност EASA и австралийския ѝ аналог CASA въведоха 15-дневна забрана за полетите на всички самолети от типа GippsAero GA8 на територията на двата континента, след като на 14 юли т.г. машина от този тип се разпадна във въздуха и причини смъртта на всичките 9 човека на борда – 8 парашутисти и пилота.

Инцидентът се случи на 14 юли в Швеция, след като самолетът, пълен с парашутисти, излита от малкото спортно летище Умеа и набира височина от 4000 метра. Малко преди да започнат скоковете, самолетът неочаквано и рязко започва да пада към земята. Засега не е известно какво точно се е случило, но очевидно то е било толкова мощно и бурно, че никой от осемте парашутиста на борда не е успял да скочи от самолета по време на цялото почти вертикално падане от 4000 метра.

Първоначалните версии на разследващите се фокусират върху структурен дефект – вероятно откъсване или пречупване на полукрило или управляваща повърхност. Разследването продължава и в момента.

Самолетът GippsAero GA8 (на снимката) е едномоторен 6 до 14-местен самолет, произвеждан в Австралия от фирмата Gippsland Aeronautics. От него в експлоатация в различни части на света са 228 машини и той широко се използва както за лек транспорт и туристически полети, така и за спускане на парашутисти. За самолета се знае, че е високо ефективен, лесен за поддръжка, изключително удобен за парашутизъм и, поне досега – надежден.

Към този момент FAA (Авиационната администрация на САЩ) не е взела отношение по случая и не е спряла полетите на този тип машини в САЩ, а там летят десетки. Очаква се обаче през идните дни и FAA да спре полетите на тези самолети в CAЩ, поне докато се изяснят причините за злощастния инцидент в Швеция.

Следното видео показва парашутни скокове от този тип самолет: