Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Почина стюардесата, преживяла през 1972 падане от 10 000 метра

На 66-годишна възраст почина стюардесата Весна Вулович, която през далечната 1972 оживя след падане от 10 000 метра и с това беше записана в книгата на рекордите Гинес. Вулович е била намерена мъртва в апартамента си в Белград.

Историята на Весна Вулович е наистина впечатляваща. На 26 януари 1972 самолет Douglas DC-9 на Югославските авиолинии JAT (подобен на този от снимката) лети над тогавашна Чехословакия, когато на височина от 33 000 фута (около 10 000 метра) се разпада във въздуха. Причината вероятно от избухнала на борда бомба, което и до ден днешен не е напълно изяснено.

На борда е имало 28 души пътници и екипаж, като 27 от тях загиват. В момента на взрива стюардесата Весна Вулович се намира в опашната част на машината. При взрива бордна количка за разнасяне на кетъринг я притиска и обездвижва в един ъгъл от опашната част, а откъснатата задна част от самолета се устремява към земята.

За огромен късмет, частта от DC-9, в която е била притисната сръбкинята, пада върху горист склон, покрит с дебела снежна покривка. Комбинацията от наклонен терен, високи дървета и дебели снежни преспи омекотяват удара и стюардесата оживява.

Намира я местният чешки дървар Бруно Хонке, който от любопитство се приближил до останките на самолета, а отвътре чул стонове. Пристигналите спасителни екипи веднага транспортират все още живата стюардеса до близката болница, но никой не вярва, че тя ще оцелее.

Тя има фрактура на черепа, два смазани гръбначни прешлена, както и счупени таз, двата крака и множество ребра. Жената остава десет дни в кома.

За изненада на всички обаче, и въпреки че след събуждането си от комата Вулович е временно парализирана, тя се възстановява напълно, и по-късно дори се връща на работа в авиокомпанията, от която е уволнена чак през 1990, защото взима участие в протести против тогавашния президент Слободан Милошевич. През следващите 20 години Весна Вулович става известна с борбата си против сръбския национализъм.

Вероятно обаче тя завинаги ще бъде запомнена именно със своето падане от 10 000 метра, за което през 1985 е вписана в книгата на рекордите Гинес като човекът, преживял падане без парашут от най-голяма височина.