Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Над 300 предупредителни изстрели проехтяха днес над Японско море

Руски самолет Бериев А-50, оборудван с радарна система за ранно предупреждение, два руски ракетоносеца Ту-95 и два китайски бомбардировача H-6 навлязоха тази сутрин в т.нар. „зона за идентификация“ на Южна Корея.

Според южнокорейските власти, двата китайски бомбардировача H-6 се приближили до корейската зона за идентификация (ADIZ) в 6.44 ч. местно време, а към тях се присъединили и два руски стратегически бомбардировача Tу-95. В 8.40 ч. четирите самолета навлезли във въпросната зона и останали в нейните предели в продължение на 24 минути.

Зоната за идентификация представлява 12-милна зона отвъд границите на дадена държава, в която тя има право да изисква всеки навлязъл в зоната летателен апарат да се идентифицира. Това не е било направено от руските и китайските самолети.

Вдигнатите от Южна Корея изтребители F-15 и F-16 опитали да предупредят по радиото нарушителите, и след като не получили отговор, пилотите открили предупредителен огън. Китайските бомбардировачи се отклонили и напуснали зоната, което направили и двата руски Ту-95, но само 8 минути по-късно се върнали по обратния път и отново навлезли в зоната.

Наложило се за втори път южнокорейските изтребители да напомнят за себе си чрез предупредителни изстрели, като по непотвърдена информация, изстреляни са били най-малко 350 20-милиметрови боеприпаси – около 70 при първото навлизане и около 280 при второто.

Както може да се очаква, руската страна отрече нейни самолети да са нарушавали идентификационна зона на Южна Корея, и нарече действията на южнокорейските изтребители „непрофесионални и застрашителни“.

Случилото се счита за особено сериозен инцидент, защото въпреки че подобни провокации от руска и китайска страна са се случвали и в миналото, за пръв път от много десетилетия се стига до реално откриване на огън, макар и предупредителен.