Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Д-р Кейти Съливан – жената, която достигна и Космоса, и океанските дълбини

В рамките на един живот, да си излизал и в открития Космос, и да си слизал до Марианската падина? Това не е лесно дори за американец, при това жена! Ако обаче сте Кейти Съливан, това не само е възможно, но е и факт.

Преди по-малко от седмица, на 7 юни 2020, бившият астронавт от NASA д-р Кейти Съливан (Dr. Kathy Sullivan) стана един от всичко осемте човека в историята, достигнали до най-дълбокото място в Световния океан – Марианската падина, известна още като „Challenger Deep“, където океанското дъно е на дълбочина близо 11 хиляди метра (точно 10 994 метра дълбочина)!

С това, Кейти Съливан стана единственият човек на планетата, който е излизал и в открития Космос, и слизал до най-дълбокото място на земния океан.

Нека само припомним, че докато на Луната са стъпвали цели 12 астронавта, до океанското дъно на Марианската падина досега са достигнали само 8 човешки същества, и осмата от тях вече е д-р Кейти Съливан, която осъществи тази своя мечта на 68-годишна възраст.

Ако се върнем във времето, ще видим че на 11 октомври 1984 д-р Съливан става първата американка, излязла в открития Космос, и втората жена в открития Космос изобщо, след Светлана Савицкая, направила това само няколко месеца по-рано – на 25 юли 1984.

Кейти Съливан тогава е част от мисията STS-41-G на Космическата совалка Чаланджър.

Това е тринадесетият полет на Совалките изобщо, и шестият полет на Чаланджър. Полетът стартира от Космическия център Кенеди на 5 октомври 1984 и след напълно успешна мисия, включваща и излизане в открития Космос на д-р Съливан, совалката каца обратно на земята на 13 октомври 1984.

Кейти Съливан на борда на совалката Чаланджър

Д-р Катрин Дуайър Съливан (Kathryn Dwyer Sullivan), родена на 3 октомври 1951, по образование е геолог, и освен че е летяла с три мисии на американските совалки, дълги години е била начело на известния институт по метеорология и океанография NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration). Д-р Съливан понастоящем е сенатор и запасен офицер от военноморските сили на САЩ с чин капитан.

От 7 юни 2020 Кейти Съливан вече е и единственият човек на земята, който е бил и в открития Космос, и на най-дълбокото място в океаните на нашата планета.

Кейти Съливан и Виктор Весково след завръщането им от Марианската падина

На 7 юни 2020, на борда на специално проектиран за целта батискаф, Кейти Съливан и изследователят Виктор Весково (Victor L. Vescovo – на снимката) достигат до дъното на Марианската Падина на близо 11 хиляди метра дълбочина, а след четиричасовото завръщане към повърхността, първата работа на двамата е била да се свържат по радиото с астронавтите на борда на МКС, намираща се на още около 400 хиляди метра над тях.