Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Днес направи първия си полет Airbus А320neo

Днес, 25 септември, на летището в Тулуза за пръв път се издигна във въздуха прототипът на най-новото производство на Airbus – дългоочакваният А320neo.

На борда е имало пет човека – двама пилоти изпитатели и трима инженери. Полетът е траял около два и половина часа и всички предвидени тестове са били изпълнени успешно.

Airbus A320neo е съществено подобрена версия на широко известните A320, а абревиатурата "neo" означава New Engine Option, в превод – нова опция за двигатели.

Освен изцяло новите двигатели, намаляващи разхода на гориво с 15 %, общите експлоатационни разходи с 8 % и нивото на шума с 10 %, A320neo е и с променена аеродинамика на крилото, с известните "winglets", които обаче Airbus наричат "sharklets". Въпросните удължения на крилото не само намаляват индуктивното съпротивление, а оттам и разхода на гориво, но и увеличават общата товароносимост на машината.

На новото отроче на Airbus могат да се монтират два типа двигатели: CFM LEAP-X или Pratt & Whitney PW1100G. Благодарение на новите двигатели и подобрената аеродинамика на крилото, далечината на полета на A320neo е увеличена с близо 1000 км, а товароносимостта с 2 т, в сравнение с базовия A320.

По начина, приложен в А320neo, Airbus планират да направят също модификации "neo" и за моделите си А319 и А321.

За серията А320 към момента Airbus са получили 3257 поръчки от 60 компании, което представлява 60% от целия световен пазар на тяснофюзелажни пътнически самолети.