Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Днес (вероятно) ще бъде исторически ден за американските космически полети

Днес, 27 май 2020, е исторически ден за американските космически полети. За пръв път след прекратяването на полетите на космическите совалки през 2011, американски астронавти ще излетят в Космоса на изцяло американски космически кораб, от американска земя.

Днес в 16:33 източно американско време, или 23:33 българско време, от легендарната площадка 39А на Космическия център Кенеди във Флорида ще излети космическият кораб на SpaceX Crew Dragon, на борда на който ще бъдат астронавтите Боб Бенкен и Дъг Хърли. И двамата са опитни астронавти, а Дъг Хърли е летял и на STS-135 – последната мисия на космическата совалка Atlantis.

Както може да се очаква от компания като SpaceX, плановете са астронавтите да бъдат превозени до стартовата площадка с емблематичния електромобил Tesla Model X, боядисан в цветовете и носещ логото на NASA. Очаква се на изстрелването да присъстват както президентът на САЩ Доналд Тръмп, така и вицепрезидентът Майк Пенс.

Засега метеорологичните условия в района на Космическия център Кенеди са в рамките на приемливото за полета, макар че приближаваща тропическа буря може да осуети плановете на NASA и SpaceX. В случай че полетът бъде отложен заради метеорологичните условия, следващият „прозорец“ за изстрелване ще е на 30 май 2020. В престоящите часове това ще стане ясно.

Целта на мисията Demo-2 е да завърши процеса на валидиране на програмата за пилотирани космически полети на SpaceX. При успех, този полет ще позволи космическият кораб Crew Dragon и ракетата носител Falcon 9 да бъдат сертифицирани по-нататъшни редовни пилотирани орбитални полети.

По план астронавтите трябва да влязат в космическия кораб в около 14:00 местно време (21:00 българско време).

Можете да проследите всички стадии на подготовката и изстрелването на живо по-долу: