Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Горски пожари предизвикаха рядко срещани облаци над Вашингтон

Бушуващите от седмици горски пожари предизвикаха рядко срещани облаци, които стигнаха до Вашингтон.

Въпросните облаци се наричат пирокумулунимбуси (pyroCB), пренасят със себе си огромни количества микрочастици и се генерират от мащабни горски пожари на земната повърхност. Името им идва от комбинация между Кумулонимбус (CB) – мощни гръмотевични облаци с вертикално развитие до около 20 хиляди метра, и от гръцката частица πῦρ (пир), означаваща „огън“.

Облаците са били забелязани за пръв път над източната част на щата Вашингтон от самолет DC-8, който е летяща лаборатория на NASA и Националната Океанографска и Атмосферна администрация (National Oceanic and Atmospheric Administration – NOAA). Предполага се, че наблюдаваният феномен е в резултата на бушуващите от 2 август пожари в равнината Уилямс (Williams Flats), но не е изключено в тези облаци да има и пренос от бушуващите от месеци горски пожари в Сибир.

Според д-р Глен Ю – експерт в лабораторията за атмосферни проучвания на NASA в Ленгли, Вирджиния, тези пирокумулунимбуси са способни да „инжектират“ в стратосферата твърди микрочастици от горските пожари до височина от над 16 000 метра, където те остават в атмосферата много по-дълго време в сравнение с тези от обикновените облаци дим над самите пожари.

Снимката, която виждате най-горе, е заснета от височина 10 000 метра, като ясно се вижда че обагрящите в червени тонове частици от пожарите се издигат на много по-голяма от тази височина.