Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Бивш ас от испанска формация за висш пилотаж се разби в Средиземно море

На 26 август 2019 в 9:38 ч. местно време, учебен изтребител C-101 Aviojet от испанските ВВС се разби във водите на Средиземно море близо до град Ла Манга в южната част на Испания.

Първоначално испанското военно министерство разпространи информацията, че пилотът е успял да се катапултира, но впоследствие стана ясно, че катапултиране не е имало, а пилотът е загинал на място.

Турист от близкия плаж е заснел последните мигове преди катастрофата. Във видеото се вижда, че пилотът не успява навреме да излезе от вертикално пикиране, но не става ясно какво точно е довело самолета до тази критична ситуация.

Загиналият пилот – Франциско Марин Нуньес – до миналия летателен сезон е бил член на испанската представителна формация за висш пилотаж „Патрула Агила“ (Patrulla Águila), а в момента на инцидента е бил инструктор в авиационната академия на испанските ВВС (Academia General del Aire). Нуньес е бил изключително опитен пилот с повече от 3300 часа нальот.

C-101 Aviojet (на снимката) е лек учебен изтребител, произвеждан от испанската компания CASA (Construcciones Aeronáuticas Sociedad Anónima). В експлоатация е от 1980 г както в испанските, така и в други ВВС по света.