Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Двигател на Boeing 737 се разпадна в полет

Самолет Boeing 737-700 на авиокомпанията Southwest Airlines в полет от Ню Йорк до Далас се наложи да направи принудително кацане на летището във Филаделфия, след като левият двигател буквално се „взриви“ в полет.

Очевидно става дума за разпадане на основния вентилатор на двигателя, части от който при инцидента са счупили стъкло и пробили фюзелажа на машината, причинявайки декомпресия в салона и ранявайки неизвестен засега брой пасажери. При декомпресията жена, стояща до прозореца, който е бил счупен от отломките, е била засмукана от струята и е получила тежки наранявания, вследствие на които по-късно е починала.

За щастие, пилотите са успели да овладеят ситуацията и успешно са приземили машината във Philadelphia International Airport (PHL). Пътниците са били евакуирани, а на ранените е оказана помощ. Федералната Авиационна Администрация (FAA) и Националния Борд за Транспортна Безопасност (NTSB) водят следствие по случая.

Авиационната история вече помни подобен инцидент, когато на 19 юли 1989 основният вентилатор на опашния двигател на DC-10 се разпадна в полет. За нещастие, тогава части от него разкъсаха тръбопроводите на хидравличните системи на самолета и машината стана неуправляема. Въпреки неимоверните усилия на пилотите, при принудителното кацане в Сиу Сити (Sioux Cuty) самолетът катастрофира и от 296-те пътници на борда 111 загинаха.