Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Русия отказва услугите на Ан-124 за страни от НАТО

По информация от френския вестник „Challenges“, руската авиокомпания „Волга-Днепр“ планира да прекрати предоставянето на услугите с товарните самолети Ан-124 Руслан за страни от НАТО.

Става дума за проекта SALIS (Strategic Airlift International Solution), в чиито рамки през 2006 г. е създадено съвместното предприятие на украинските „Авиалинии Антонов“ и руското „Волга-Днепр“. Според изданието, „Волга-Днепр“ е взела решението в отговор на американските санкции срещу Русия.

Товарният самолет Ан-124 Руслан е разработен в началото на осемдесетте години на ХХ век от бившия СССР. Създадени са 56 машини, от които в експлоатация са 49.

Предполага се обаче, че подобна забрана трудно би затруднила страните членове на НАТО, защото, за разлика от супер самолета Ан-224 Мрия (съществуващ обаче само в един екземпляр), товарният Ан-124 Руслан има напълно конкурентна алтернатива в лицето на американския Lockheed C-5 Galaxy, чиято товароносимост от 130 тона се доближава до тази на Ан-124 (150 тона), а полетната му автономия е 9 560 км, тоест повече от два пъти по-голяма от тази на Ан-124 (която е 4 500 км).