Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Продължават руските въздушни провокации към НАТО

Четири руски военни самолета са били засечени близо до Аляска, се съобщава в комюнике на Северноамериканското командване на аерокосмическата отбрана NORAD.

В същия ден, на хиляди километри от Аляска, руските бомбардировачи също се приближиха до въздушното пространство на НАТО в Европа, което накара множество държави да реагират.

Инцидентът в близост до Аляска е станал късно вечерта на 13 август и в ранните сутрешни часове на 14 август, според съобщение на NORAD.

Командването съобщи, че е „открило и проследило“ руските самолети, но не уточни дали американски или канадски самолети са били изпратени в отговор, както и не идентифицира какъв тип руски самолети са били засечени.

NORAD изясни, че руските самолети са действали в зоната за идентификация на противовъздушната отбрана на Аляска (ADIZ), която е международно въздушно пространство, което служи като буфер за ранно предупреждение. Русия редовно извършва полети в този район, като последният обявен инцидент се случи на 3 юли, когато също ставаше дума за четири руски военни самолета.

„Руските самолети останаха в международното въздушно пространство и не навлязоха в американското или канадското суверенно въздушно пространство“, се казва в съобщението на NORAD. „Тази руска дейност в ADIZ на Аляска се случва редовно и не се разглежда като заплаха.“

На 14 август пък множество страни от северния фланг на НАТО бяха принудени да вдигнат по тревога изтребители в отговор на полети на руски бомбардировачи близо до техните страни.

Два изтребителя Юрофайтър на Британските Кралски военновъздушни сили (RAF) бяха вдигнати по тревога от военновъздушната база Лосимаут (Lossiemouth), заради идентифицирани самолети Tu-142, които се използват за разузнаване и борба с подводници. Руските машини са летели на север от Шетландските острови, шотландски архипелаг, който е най-северната част на Обединеното кралство.

Подобно на NORAD, RAF също отбеляза, че подобни инциденти не са рядкост, но допълни, че руските самолети могат да представляват опасност за други самолети, тъй като летят с изключени транспондери и без полетен план.

Споделете в ...