Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Газотурбинните двигатели превземат вече и леката авиация

Газотурбинните двигатели отдавна са доказали надеждността и ефективността си, но поне досега тяхна "територия" бяха по-големите машини. Нещата вече се променят!

Първи полет направи произведеният от австрийската компания Diamond Aircraft лек самолет diamond DA50-JP7. Малката четириместна машина е оборудвана с газотурбинен двигател AI-450S, който е разработка на две украински фирми – Motor Sich JSC и Ивченко Прогрес. Двигателят е с 20% по-икономичен от своя бутален събрат, а развива максимална мощност от цели 465 к.с.

Първият полет на DA50-JP7 стана реалност по-малко от две години след като компанията съобщи за началото на разработката. Кристиан Дрийс, изпълнителен директор на Diamond Aircraft, който беше и един от пилотите при тестовия полет, с нескрита гордост заяви, че "с тази турбина самолетът лети като ракета".

И наистина, при тестовия полет, след излитането машината прави набор на височина с вертикална скорост 2 800 фута в минута (близо 15 м/сек), което за такъв клас самолет безусловно е достижение. Максималната достигната скорост по прибори при полета е била 175 knots (325 км/ч), но от компанията заявяват, че DA50-JP7 е способен на скорости над 200 knots (370 км/ч).

Машината ще се произвежда в два варианта. Вариантът "Тундра" ще бъде с по-големи гуми и усилени стойки на колесника, даващи възможност на самолета да каца на труднодостъпни и необработени терени. Вторият, "класически" вариант, е насочен към бизнес потребители и е фокусиран върху лукс, икономичност и скорост.

Благодарение на газовата турбина, DA50-JP7 може да оперира в температурен интервал от минус 50°C до плюс 50°C. Очаква се сертификационния процес на новата машина да завърши около средата на 2016, а машината ще бъде официално представена на авиационната общност на тазгодишното изложение във Фридрихсхафен през април.

По информация от Diamond Aircraft