Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Спират от полети всички бомбардировачи B-2 Spirit

Военновъздушните сили на Съединените щати наредиха да бъдат спрени от полети всички стратегически бомбардировачи B-2 Spirit. Заповедта идва след аварийното кацане от миналата седмица, което тежко повреди един самолет.

Както стана известно, на 10 декември 2022 г. един от стелт бомбардировачите В-2 поиска аварийно кацане във военновъздушната база Уайтман в Мисури, след като получи неизяснена засега повреда по време на полет. Аварийното кацане не взе жертви, но самолетът се запали на пистата и претърпя сериозни щети.

Веднага беше образувано разследване на инцидента и очевидно като предохранителна мярка, докато не бъдат открити причините, полетите на всички B-2 на въоръжение в САЩ се спират.

„Всеки инцидент е уникален и в момента оценяваме какво се е объркало и как можем да намалим бъдещия риск“, каза говорителят на 509-та бомбардировъчна ескадрила Бет Дел Векио в изявление пред изданието Air Force Times. „Ще възобновим нормалните полети, след като разследването приключи.“

Northrop Grumman B-2 е един от трите стратегически бомбардировача, които представляват гръбнакът на бомбардировъчната авиация на Съединените щати, заедно със свръхзвуковия Rockwell B-1 Lancer и достопочтения Boeing B-52 Stratofortress.

Цената на един B-2 Spirit е близо 2 милиарда долара и нерядко се споменава, че тази машина е по-скъпа от собственото си тегло в злато. Поради тази причина са построени само 21 от първоначално планираните 132 самолета.

Планира се в бъдеще B-2 и B-1 да бъдат заменени от излезлият наскоро B-21 Raider, който беше представен от Northrop Grumman на 2 декември 2022 г. Този нов стратегически бомбардировач използва някои от най-важните характеристики на B-2, също като него е базиран на концепцията за летящо крило, но е малко по-малък и по твърдение на Northrop Grumman е доста по-приемлив като цена.

Вероятно по тази причина се планира да бъдат произведени поне сто екземпляра от новия B-21, което е повече от бройката на действащите в момента B-1 и B-2 взети заедно.

Снимка: MilborneOne / Wikimedia