Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Повдигнаха обвинение срещу пилота на катастрофиралия на Шереметиево Сухой Суперджет

Разследващата комисия към руския авиационен регулаторен орган МАК (Межгосударственный авиационный комитет) повдигна криминално обвинение срещу пилота на самолета на Аерофлот Сухой Суперджет, който на 5 май 2019 тежко катастрофира на летище Шереметиево в Москва и причини смъртта на 41 човека, сред които две деца.

Както съобщихме, на 5 май 2019 самолетът излита от летище Шереметиево в полет до Мурманск, но малко след излитането е ударен от мълния, която нарушава радио комуникациите на машината и екипажът решава да се върне за аварийно кацане на летището.

Кацането обаче е извършено с прекалено висока скорост, при което самолетът отскача от пистата, и при повторното съприкосновение със земята стойките на основния колесник пробиват крилото и избухва пожар. В резултат на пожара и съмнително проведената евакуация, 41 човека загиват, а 11 са ранени.

Във връзка с инцидента, разследващата комисия повдигна обвинение срещу командира на самолета и пилота, извършил аварийното кацане Денис Евдокимов за нарушаване на транспортната безопасност, по глава 27, раздел 3, член 263 от Наказателния кодекс на Русия.

Съгласно текстовете на Закова, пилотът е обвинен в „престъпна небрежност, причинила смъртта на два или повече човека“, и ако бъде признат за виновен, Евдокимов е застрашен от „лишаване от свобода от 4 до 10 години.“

Както вече съобщихме, още в предварителния си доклад комисията по разследването констатира, че аварийното кацане е предприето при полетно тегло над максимално допустимото, извършено е с прекалено висока скорост, а при евакуацията са допуснати ред слабости.

Капитан Денис Евдокимов е бивш военен пилот с над 6800 часа нальот, включително 1570 часа на Сухой Суперджет, от които 1420 часа като капитан.