Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Луфтханза пенсионира 83-годишната Леля Ю

83 години е наистина пределна възраст за пенсиониране, дори когато става дума за самолет! Германската авиокомпания Lufthansa съобщи, че спира финансирането на проекта “Tante Ju” (Леля Ю), който беше свързан с възстановяването на летателната годност и комерсиалната експлоатация на великолепния Юнкерс (Junkers JU-52) от снимката.

83-годишната машина с регистрация D-AQUI е била произведена през 1936, впоследствие закупена и възстановена от Lufthansa през 1984, и оттогава се ползва за атракционни туристически полети в Германия и други страни от Европа.

Самолетът може да превозва 16 пасажера, а сумата, нужна за поддръжката на старата дама, възлизаща на около 1 милион Евро годишно, беше отпускана от фондацията на Луфтханза „Deutsche Lufthansa Berlin Stiftung“.

Именно отпускането на тази сума Луфтханза съобщи, че ще прекрати. Това, разбира се, вероятно се дължи на факта, че с всяка година поддържането на старата дама в летателна годност става все по-трудно и вероятно е време „Леля Ю“ да се оттегли на заслужен отдих в някой авиационен музей.

Да припомним, че на 4 август 2018 друг подобен възстановен Юнкерс JU-52 на швейцарската компания JU-AIR се разби в швейцарските Алпи, при което загинаха всичките 20 пътници и екипаж на борда. Според Lufthansa обаче, решението за пенсиониране на Леля Ю няма връзка с този инцидент.

Леля Ю беше най-старият пътнически самолет в експлоатация.