Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Японски F-35 катастрофира при учебна мисия. Пилотът още не е открит.

Вчера, 9 април, изтребител F-35A от японските сили за самозащита (Japan Self Defense Force) изчезна от радарите и по-късно останки от него бяха открили в океана. Засега съдбата на пилота е неизвестна, но се предполага че загинал. Тялото му все още не е открито.

Едноместният изтребител е бил на тренировъчна мисия на около 135 км. от североизточния бряг на Япония когато, около 30 минути след излитането, пилотът е съобщил по радиото, че трябва да прекрати мисията, но без повече подробности. Малко след това машината се е изгубила от радарите.

Самолетът е бил съвсем нов – въведен в експлоатация едва на 29 март 2019 – и е бил базиран във военновъздушната база Мисава, намираща се в североизточната префектура Аомори.

Рано тази сутрин беше съобщено, че спасителни екипи са открили на повърхността на океана в близост до мястото на последната радиовръзка части от вертикалните стабилизатори на машината. Съдбата на пилота обаче още остава неизвестна.

Тази сутрин полетите на всички въведени в експлоатация 12 японски F-35 са били спрени до изясняване на причините за инцидента.

Катастрофиралата машина с номер 79-8705 е била първата от произведените досега в Япония 13 броя F-35, излезли от линията за сглобяване на Mitsubishi Heavy Industries в японския град Нагоя.

Чрез тази поточна линия Япония планира да въоръжи своите „сили за самозащита“ със 105 броя F-35A и 42 броя F-35B (вариант STVOL).

Издирвателно-спасителните операции и в този момент все още са в ход. Дълбочината на океана в района на инцидента е около 1500 метра, което се предполага че силно ще затрудни както намирането и изваждането на останките от самолета, така и разследването на катастрофата.