Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Япония публикува снимки на първия си самолетоносач след Втората световна война

Япония публикува нови снимки на военноморски разрушител, който в момента е в процес на модификации, за да стане един от първите самолетоносачи на страната след Втората световна война.

Снимките, публикувани на 25 декември, показват JS Kaga (на снимката), разрушител от клас Izumo, по време на морски изпитания на неразкрито място. Бойният кораб с плоска палуба се преобразува от хеликоптероносач в лек самолетоносач, който ще приеме изтребители от пето поколение, проектирани в Съединените щати.

Токио, най-важният съюзник на САЩ в Азия, се превъоръжава с американска подкрепа, тъй като и двете индустриални сили се стремят да се засилят тяхната защита на фона на споделени предизвикателства за сигурността, поставени от Пекин и Пхенян.

Япония е домакин на най-много американски войски извън територията на САЩ и може да се похвали с една от най-мощните армии в света, подкрепена от тежка индустрия, пълна с опитни изпълнители на отбраната. Въпреки това, японското правителство остава предпазливо относно използването на последните си постижения поради рестриктивната следвоенна конституция на страната.

Окуражаван от Вашингтон, с който поддържа десетилетен договор за сигурност, Токио увеличи разходите си за отбрана, за да произвежда повече надводни кораби, подводници, изтребители и ракети с голям обсег. Средства бяха отпуснати и за големи модернизации на неговите разрушители от клас Izumo, които се очаква да приемат стелт изтребителя F-35 Lightning II на Lockheed Martin.

Източник: Newsweek
Снимка: Японските морски сили за самоотбрана