Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Частен реактивен самолет спря да отговаря на диспечерите и се разби край Вашингтон

Не бяха открити оцелели на мястото на катастрофата на самолет, чийто екипаж спря да отговаря на диспечерите, докато вчера (4 юни 2023) летеше близо до района на Вашингтон, окръг Колумбия. Това накара изтребители от ВВС да се опитат да прехванат самолета, преди той в крайна сметка да се разбие, твърдят местните власти.

Частният реактивен самолет, марка Cessna 560 Citation V (подобен на този от снимката), е бил прехванат от изтребителите на NORAD в около 15:20 часа местно време, след като екипажът е престанал да отговаря на повикванията от авиодиспечерите, а машината е била подминала крайната си дестинация по полетен план с цели 315 мили (над 500 километра).

Изтребителите F-16 от Щатските ВВС са получили специално разрешение да преминат звуковата бариера над района на Вашингтон и звуковият гръм (sonic boom) е бил чут в целия град. Опитите на бойните пилоти да привлекат вниманието на екипажа, пускайки т.нар. „топлинни капани“ (flares) се оказали неуспешни.

„Пилотът не реагира и Cessna-та впоследствие се разби близо до Националния парк Джордж Вашингтон във Вирджиния“, се казва в съобщението на NORAD.

Четирима души са били на борда на самолета, твърдят източници, запознати с разследването.

Националният съвет по безопасност на транспорта NTSB съобщи в Twitter, че вече разследва катастрофата и че екип ще пристигне на местопроизшествието в понеделник за да започне „процес на документиране на местопроизшествието и преглед на самолета“.

Първоначалните спекулации са, че по някаква причина не е сработила херметизацията на кабината, и с набирането на височина екипажът и пътниците постепенно са изпаднали в безсъзнание вследствие на недостига на кислород (известен още като „хипоксия“).

Да припомним, че по подобен начин чартърен Learjet 35 се разби в Южна Дакота на 25 октомври 1999. Тогава, заедно с още шест човека на борда, в катастрофата загина известният голфър Пейн Сюарт, а катастрофата беше подробно описана в епизод от поредицата на NG „Разследване на самолетни катастрофи“.

Снимка: Алън Уилсън / Уикимедиа