Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Холандски стартъп проектира електрически самолет с размерите на Ербъс А320

Холандският стартъп Elysian реши да оспори убеждението, че захранваните с батерии самолети трябва да са малки и с малък обсег, решавайки да разработи изцяло електрически пътнически самолет с 90 места и обхват на полета от близо 1000 км.

Поради сериозните засега ограничения върху енергийната плътност на батерията, изцяло електрическите самолети се разглеждат като подходящи единствено за регионални полети на къси разстояния. Elysian обаче вярва, че е възможно да се изгради по-голям електрически самолет с батерии, който може да декарбонизира по-голям дял от авиацията.

Според техния проект (на снимката горе), самолетът ще може да лети с едно зареждане поне 500 мили (над 800 км.), а максималното тегло при излитане би било колкото на Airbus A320.

„Ако искате да окажете значително влияние върху сектора като цяло, трябва да електрифицирате полети до 1000 км. Тогава говорим за приблизително една пета от емисиите от авиацията и около половината от всички пътнически полети“, казва Рейнард де Врис, директор по дизайн и инженеринг в Elysian.

„Намерихме дизайнерско пространство, където вярваме, че с правилния дизайн електрически самолет с батерии може да лети много по-далеч, отколкото предполагат повечето проучвания, и също така да превозва много повече пътници“, допълва той.

На конференцията SciTech на Американския институт по аеронавтика и астронавтика в Орландо на 10 януари Elysian представи своите принципи на проектиране и параметрични проекти за осъществим акумулаторно-електрически самолет, който да побира близо 120 пътници и да е с обхват на полета близо 1000 км.

Elysian работи с германския аерокосмически център DLR, както и с техническите университети в градовете Делфт и Твенте в Нидерландия. „Идеята е да сме сигурни, че тези проекти ни дават зелена светлина да преминем към детайлен дизайн. Искаме да финализираме тези проекти до края на 2024 г. или началото на 2025 г.“, завършва де Врис.

Концепцията на Elysian се различава драматично от съществуващите проекти за малки електрически самолети и хибридно-електрически регионални турбовитлови двигатели. Проектът E9X е голям, с приблизително същото максимално тегло при излитане като Airbus A320, но почти половината от това тегло са батерии. На крилото са монтирани осем електродвигателя с витла, а самото крило има по-голям размах от това на A320.

Фотос: Elysian