Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Украински източници: Току-що свалихме два от най-добрите командни самолети на Русия

Украински източници съобщиха, че украинската противовъздушна отбрана е свалила два от най-редките и най-ценни командни самолети на руските военновъздушни сили в неделя: самолет за радарно ранно предупреждение Бериев А-50 (на снимката) и въздушен команден пункт Илюшин Ил-22.

Украинските медии цитират правителствени служители, които потвърждават предполагаемите стрелби, но засега има малко неопровержими доказателства за инцидентите.

Украинското радио RBC публикува аудиозапис на екипажа на Ил-22, предаващ по радиото сигнал за помощ на наземни контрольори от руска страна на южното крайбрежие на Азовско море: „Спешно искаме екип от линейка и пожарна“, съобщава екипажът по радиото.

Изглежда най-малкото Ил-22 е претърпял сериозни щети. Според изданието Kyiv Independent, четиримоторният турбовитлов Ил-22 е с десет-членен екипаж, който помага за предаване на радиосигнали и координиране на операциите на фронтовата линия. Самолетът е бил ударен по крайбрежието на Азовско море в неделя вечерта.

Руските военновъздушни сили разполагаха с 30 броя Ил-22 и негови варианти, след като наемници от групата Вагнер свалиха един от тези самолети над Западна Русия през юни.

Четиримоторният, реактивен A-50 (на снимката горе) е отговорът на Русия на основния самолет за ранно предупреждение на Съединените щати – Boeing E-3. Горно монтираният обтекател на A-50 съдържа въртящ се радар, който сканира на 360 градуса, откривайки самолети на разстояние до 400 км. Екипажът от 15 души на A-50 проследява вражеските самолети и координира полетите на приятелски самолети.

Руските ВКС разполагат само с девет A-50M и модернизирани A-50U. Да припомним, че украинските сили или техните беларуски агенти повредиха един от A-50 в базата му в Беларус през февруари.

Изданието Kyiv Independent твърди, че A-50 е бил свален „веднага след като е постъпил на дежурство в района на Кириловка в Запорожие“ в Южна Украйна. Предполагаемата стрелба е извършена само 10 минути след попадението над Ил-22.

Ако украинците наистина са ударили цитираните Ил-22 и А-50, миналата неделя се очертава като най-лошия ден за руските военно-космически сили през 23-те месеца, откакто Русия разшири войната си срещу Украйна. По-лош дори от деня през декември, когато украинците свалиха три руски изтребителя-бомбардировача Сухой в комплексна ракетна атака над Южна Украйна.

Източник: Forbes
Снимка: Wikimedia Commons