Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Удар с птица разби фанара на изтребител от френските ВВСЛек изтребител Alphajet от ВВС на Франция беше принуден да извърши аварийно кацане, след като фанарът на пилотската кабина се пръсна от удар с птица по време на полет.

Инцидентът е станал вчера (19 юни 2020) в близост то град Ла Рошел, а машината е била излетяла от военновъздушната база Казо (Cazaux Air Base) в югозападна Франция.

Ударът е станал на височина между 1500 и 2000 метра и за щастие никой от двамата на борда не е пострадал, макар че (както се вижда от снимката) фанарът е бил напълно разрушен и до кацането пилотът е останал изложен на въздушната струя.

За съжаление, макар да звучи странно една птица да може да застраши предназначен за бойни действия изтребител, оказва се че опасността е съвсем реална, а инцидентите – немалко.

Така например на 17 август 2019 пилотът и инструкторът на учебен изтребител Northrop T-38 Talon бяха принудени да катапултират, след като удар с птица по време на полет повреди управленията на машината. Тогава двамата се отърваха само с наранявания, но машината беше загубена.

На 1 юли същата година пък, щурмовик A-10C Thunderbolt II от ВВС на САЩ „изпусна“ три учебни бомби, след като птица удари машината по време на полет. За щастие, бомбите паднаха в заблатени местности във Флорида и не предизвикаха поражения, а пилотите успяха да приземят машината.

Лекият двуместен, двумоторен изтребител Alphajet е произведен от френската компания Dassault Aviation и е предназначен за обучение и мисии за въздушна подкрепа и разузнаване. С такива изтребители доскоро летеше и френският демонстрационен тим за висш пилотаж „Patrouille de France“, но от началото на този месец те ще бъдат частично заменени от швейцарските турбовитлови Pilatus PC-21.Не пропускайте да следвате страницата ни във Facebook!