Letene.com - Портал за летене и новини от авиациятаУеб сайтове за шампиони

Тази сутрин ракетата Falcon Heavy успешно извърши един от най-трудните си полети


Тази сутрин от стартовата площадка 39А в Кейп Канаверал беше изстреляна ракетата носител Falcon Heavy на SpaceX, която успешно извърши една от най-трудните си мисии. Полетът стартира в 2:30 ч. местно време, или 6:30 го Гринуич, като мисията включваше извеждането в различни орбити на пакет от 24 сателита.

Както беше предвидено, двата странични ускорителя успешно се завърнаха на земята и меко кацнаха на предвидените за това площадки близо до стартовата. Минути по-късно главният ускорител опита да направи същото върху плаващата платформа „I Still Love You“ край бреговете на Флорида, но буквално за метри не я уцели и падна в океана. Важно е обаче да споменем че, както ще видите по-долу, този полет беше много по-сложен и различен от предишните подобни, и загубата на главния ускорител беше донякъде очаквана и с нищо не помрачи успеха.

Днешният полет беше особено сложен, защото 24-те сателита на борда трябваше да бъдат изведени в три различни по височина орбити, което налагаше двигателите на втората степен да бъдат пускани и спирани четири пъти, като последният сателит беше позициониран в орбитата си цели 3,5 часа след изстрелването. Полетът беше усложнен и от факта, че всичко се случваше през тъмната част на денонощието.

Сателитите и космическите обекти, които Falcon Heavy изведе в космическото пространство, са много разнообразни. Един от изведените сателити на NASA например носи на борда си атомен часовник, чиято цел е да се тества как работи тази технология в дълбокия космос, за да може да бъде прилагана в бъдещи междупланетни полети. Целта на друг сателит, също на NASA, е да се изпробва в орбита работата на съвсем ново, по-екологично и безопасно алтернативно гориво. Наред със сателитите на NASA, Falcon Heavy изведе на различни орбити и шест сателита на NOAA (Националния институт по метеорология на САЩ), както и няколко военни сателита.

Определено най-екзотичният от изведените в космическото пространство обекти беше „космическата платноходка“ LightSail 2, която представлява сателит, задвижван от разгърнато ултратънко метализирано платно. Идеята, която всъщност не е нова, е да се изпробва възможността космически обект да бъде задвижван от така наречения „слънчев вятър“, представляващ енергията от идващите от Слънцето фотони, която отдават на това платно. Колкото и малка да е тази енергия, съществува теория според която в космическия вакуум тази енергия ще е достатъчна за да поддържа постоянно ускорение на космическия обект, което пък би могло да се ползва при междупланетни полети.

 

Не пропускайте да следвате страницата ни във Facebook!


Сайт за Вашата сватбаПовече в Новини
Два германски Юрофайтера се сблъскаха във въздуха

Boeing или Airbus – чия философия е по-добра?

9 човека загинаха при катастрофа на самолет с парашутисти

Затвори