Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Съдът оправда тинейджър, пошегувал се че ще взриви самолет

Адитиа Верма е бил на 18 години през 2022 г., когато пътувал от Лондон до Испания за почивка. Преди да се качи на борда на авиокомпанията easyJet, той изпратил съобщение в Snapchat до група приятели: „На път съм да взривя самолета (аз съм от талибаните).“

Британските служби за сигурност обаче засичат съобщението и подават сигнал към испанските власти, които веднага изпращат два изтребителя F-18, които следвали „застрашения самолет“ до приземяването му. Самолетът след това е претърсен, но не са открити следи от експлозиви.

Верма, сега студент по икономика, прекара два дни в затвора, преди да бъде освободен под гаранция. Процесът срещу него започна на 22 януари т.г. по обвинение в създаване на безредици.

Ако беше признат за виновен, испанското министерство на отбраната беше поискало 103 000 долара за разходите по вдигането на изтребителите, плюс допълнителна глоба от 17 000 долара.

Съдията обаче днес оправда Верма като каза, че шегата е направена „в строго лична среда“, според BBC.

„Обвиняемият дори не е можел да предположи, че шегата, която си е направил с приятелите, може да бъде прихваната или засечена от британските служби, нито от трети страни, различни от неговите приятели, които са получили съобщението“, заключи съдията.

Един въпрос обаче останал без отговор, и той е как службите за сигурност са засекли съобщението на Верма в Snapchat, при положение че Snapchat уж гарантира поверителност на чатовете.

Източник: airlive.net