Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията Изграждане и поддръжка на уеб сайтове

“Совалките” се завръщат!

Въпреки двата тежки инцидента в края на дългата им кариера, космическите совалки от типа “Discovery” и “Challenger” доказаха качествата на концепцията си и за никого не беше тайна, че скоро подобни космически кораби за многократна употреба ще се върнат в космоса. Това е на път да се случи, но вече като частен проект.

Изграждане и поддръжка на уеб сайтове

Компанията Sierra Nevada Corporation спечели конкурс на NASA за изграждането на космически кораб за многократна употреба, който ще обслужва нуждите на Международната Космическа Станция (МКС). Това е совалката, която виждате на снимката, носеща името Dream Chaser (Преследвач на мечти).

На външен вид Dream Chaser е умалено подобие на шестте си “класически” събратя Enterprise, Columbia, Challenger, Discovery, Atlantis и Endeavour, но май приликите свършват дотук. Новата совалка вече ще е от типа “опционално пилотируеми” космически кораби, тоест тя ще може да извършва полети както в безпилотен режим, управлявана изцяло от земята, така и в пилотируем режим – с екипаж на борда.

По този начин Dream Chaser ще може както да пренася само товари от и до МКС, така и да служи като транспортно средство при смяна на екипажите в Станцията.

Друго съществено преимущество на новата “совалка” е, че поради по-малките си размери, тя ще може да каца на практически всяко по-голямо летище на Земята, което неимоверно разширява експлоатационните й възможности.

Проектът “Dream Chaser” спечели конкурса на NASA през 2016 г, заедно с други два проекта, един от които е добре известният вече SpaceX на Илън Мъск, а в края на изминалата 2018 NASA вече даде зелена светлина за производство на новите космически апарати.

По проект една совалка Dream Chaser трябва да може да извърши най-малко 15 полета, всеки един с полезен товар от 5,5 тона. Друга особеност на новия тип совалка е, че наред с 5,5-те тона полезен товар в двете посоки, Dream Chaser ще може да “натовари” на борда си и други 3,7 тона отпадъци от МКС, които ще изгаря при навлизането си обратно в земната атмосфера. Както е известно, животът в МКС, подобно на този на Земята, няма как да не създава отпадъчни продукти, чието изнасяне от Станцията винаги е представлявало проблем.

Очаква се първите “совалки” от новия тип да започнат да обслужват МКС през втората половина на 2020.

Изграждане и поддръжка на уеб сайтове