Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Пакистанските авиолинии PIA уволняват пилоти заради фалшифицирани дипломи

Авиокомпания Pakistan International Airlines (PIA), носителят на националния флаг на Пакистан, е прекратил договорите на десетки служители, сред които и немалко пилоти, заради фалшифицирани дипломи и други документи за професионална квалификация.

Оказало се, че в действителност най-малко три от действащите пилоти на компанията нямали дори завършена гимназия, се съобщава в комюнике на авиопревозвача. Разследването е проведено през декември 2018 и е засегнало 4 321 служители на компанията. Освен поне тримата пилоти с незавършена дори гимназия, друг неупоменат засега брой пилоти били с фалшифицирани дипломи за висше образование или пилотски квалификационни курсове.

Главният изпълнителен директор на PIA Еджаз Мазар съобщи, че във връзка с разследването са били временно прекратени трудовите договори на 402 служители, други 35 случая са предложени за дисциплинарни наказания, а 263 случая са били отнесени към прокуратурата.

Междувременно, местната комисия за цивилна авиация е издала директива за прекратяване на професионалните лицензии на всички служители на PIA (включително пилоти), които все още не са преминали през верификация на образователните си и квалификационни документи.

Първоначално крайният срок за извършване на тези проверки е бил 28 декември 2018, но на 3 януари 2019 сформираната за целта комисия е съобщила, че все още има над 1200 непроверени случая, което налага крайният срок да бъде променен.

Интересното е, че председателят на въпросната комисия Мушахидула Хан е заявил, че би било справедливо да бъдат наказани отговорните за проверката на фалшивите документите, но не и притежателите на тези документи да бъдат уволнявани, защото по този начин ще им бъде отнет източникът за препитание … Засега не е ясно дали това изказване се отнася и до пилотите с незавършено средно образование …